Surdeg går att använda till mer än bara vanligt matbröd, varför inte en god surdegspizza med grillade grönsaker och toppad med italiensk salami.

Surdegspizza är väldigt enkelt att göra och man behöver till skillnad från de flesta surdegsbröd inte börja kvällen innan. Du gör din surdeg under dagen för att sedan baka din pizza framåt kvällskvisten. Du får även en nyttigare pizza om du gör din pizzabotten på surdeg istället för vanlig pizzadeg, sedan får pizzan en djupare och trevligare smak, då vanlig pizzadeg har en ganska intetsägande smak. Läs gärna mer om surdeg och hur man startar upp sin egen surdegskultur här

Surdegspizza med grillade grönsaker

Pizzadeg
50g Aktiv rågsurdegsgrund
40g Olivolja
140g Vatten
270g Dinkelmjöl (Sikt)
6g salt

Grillade grönsaker
100g Aubergine
100g Zucchini
1/2 Röd paprika
1 Liten rödlök
5st Kronsärtskockshjärtan (kokta)
5st Cocktailtomater
2 Klyftor vitlök, finhackade
20g Olivolja
5g Sherryvinäger
Mejram
Oregano
Svartpeppar
Salt

Tomatsås
1 brk hela konserverade tomater
1 nypa oregano
1 nypa mejram
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar

Utbakning
Pizzadeg
Tomatsås
Grillade grönsaker
100g mozzarella
50g Lagrad ost (parmesan)
60g Lufttorkad salami
50g Ruccola

Gör så här

Pizzadeg
1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg och kåda sedan degen på ett mjölat bakbord, tills degen börjar bli fast och elastisk. Degen ska inte vara för tung men heller inte för lös.

2. Placera degen i en mjölad bunke och täck den med plast, glöm inte att göra ett litet hål i plasten så att degen kan andas.

3. Låt sedan stå och jäsa till dubbel storkel i rumstemperatur, gärna på ett lite varmare ställe som i skåpet över kylen eller i din avstängda ugn. Detta tar 4-5 timmar, beroende på vilken fart det är i surdegsgrunden. Det går även att byta ut rågsurdegsgrunden mot en surdegsgrund på vete eller dinkel, men kom ihåg att surdeg på grövre mjölsorter jäser bättre än de som är gjorda på ett siktat mjöl. Om du bakar på en siktad surdegsgrund kan det vara bra att byta ut 25 gram av dinkelmjölet mot en grövre sort eller att tillsätta 2 gram jäst till degen för att hjälpa igång jäsningen.

Grillade grönsaker

4. Skiva aubergine och zucchini i tunna skivor (ca 3 mm).

5. Dela paprikan i mindre bitar och skär båtar av rödlöken.

6. Värm en grillpanna så att den blir riktigt varm och grilla grönsakerna, börja med paprikan och löken och ta sedan zucchini, aubergine, kronärtskockan och tomaterna. De sistnämnda behöver bara grillas väldigt hastigt, medan paprikan och löken behöver lite mer tid på järnet.

7. Lägg de grillade grönsakerna i en rymlig bunke och blanda i vitlök, olja, vinäger och kryddor och smaka av så att det blir en lagom god smak.

Tomatsås
8. Kallmixa tomaterna, tillsammans med vitlöken, oregano, mejram och olivolja till en jämn tomatsås med hjälp av en stavmixer. 

9. Smaka sedan upp såsen med salt och peppar och eventuellt med lite vitvinsvinäger om du vill ha mer syra i såsen.

Pizzabakning

10. Kavla ut degen till en stor eller två mindre pizzor (en stor blir en ugnsplåt).

11. Fördela tomatsås i ett tunt lager över pizzan, ända ut i kanterna, såsen kommer att hålla till två pizzor och den överblivna såsen går att spara i kyl och användas till något annat om man inte ska göra mer pizza i dagarna.

12. Smula mozzarellan jämnt över pizzan och fördela sedan de grillade marinerade grönsakerna över pizzan.

13. Riv den lagrade osten och strö över pizzan.

14. Baka gärna pizzan på en baksten för bästa resultat i ca 10 minuter på 250º värme. Har du ingen baksten så kan du förvärma en plåt och baka av pizzan direkt på den varma plåten.

15. Under tiden pizzan bakas så strimlar du eventuellt ned salamin i mindre bitar lite beroende på vilken sort du använder.

16. Lägg på salamin på pizzan och låt den bakas ytterligare 1-2 minuter beroende på hur krispig du vill ha salamin.

17. Ta ut den färdiggräddade pizzan och strö lite färsk ruccola över pizzan. Sedan är det bara att hugga in.

Vill man ha en vegetarisk pizza så är det bara att hoppa över salamin, nästan lika god ändå.