Har man någon gång smakat på riktig hemlagad vaniljsås, så fuskar man aldrig igen med en färdigköpt variant.
Själv kan jag inte med att äta den kemiska sörjan som näst intill alla ska envisas med att serveras till den goda pajen, på kaféet, hos vännerna eller på de flesta restauranger. Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att tillaga något som är så enkelt som vaniljsås, när man ändå stått och bakat paj.  En äkta vaniljsås, innehåller bara 5 ingredienser, nämligen grädde, mjölk, ägg, socker och ”äkta” vanilj, ja just det äkta vanilj. På Ekströms vaniljsås kan man läsa följande innehåll.

Skummmjölk, socker, vegetabiliskt fett (kokos-, palmkärne-, palm-, och sheaolja), modifierad stärkelse, förtjockningsmedel E412 (guarkärnmjöl), E407 (karragenan), emulgeringsmedel E471 (Mono- och diglycerider av fettsyror), vaniljarom, salt, vanilj, färgämne (betakaroten).

Ganska långt ifrån verkligheten, dock innehåller den numera en liten symbolisk mängd vanilj, även om smaken kommer från fuskvarianten vannelin som står för vaniljaromet i denna innehållsdeklaration. Det är också en fröjd att se att de bytt ut den goda grädden mot billig och som oftast miljöförstörande palmolja, som de tillsammans skummmjölkpulver och emulgeringsmedel binder ihop till en matlagningsgrädde likt milda eller någon annan av alla fuskgräddesorter på marknaden idag. Detta binder tillsammans med de två förtjockningsmedlen karragenen (ett ämne som framställs ur rödalger som misstänks för att vara cancerframkallande) och guarkärnmjöl istället för ägg ihop den kemiska sörjan till något de kallar för vaniljsås.

Nä då är det bättre att laga sin egna vaniljsås, som inte tar lång tid eller är svårt att göra och är så mycket godare.

Vaniljsås ca 6 portioner

3dl vispgrädde
1dl mjölk
1dl socker
2st ägg
2st äggulor
1st vaniljstång
1krm salt

Gör så här

1. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och sjud upp under omrörning, tills såsen tjocknar, se upp så att den inte börjar koka, för då kan såsen spricka och även få en tråkig bismak.

2. Sila såsen genom en finmaskig sil och låt svalna. Servera den gärna till en god äppel eller bärpaj eller varför inte till färska jordgubbar eller andra färska bär.