Nu är det äntligen äppeltider igen och vad är inte godare än en härlig knäckig äppelpaj då.
Svenska äpplen går normalt att få tag på från augusti till början av april och finns i en stor variation av sorter under säsongen. Äppel är en nyttig frukt som är väldigt på olösliga fibrer, som gynnar matsmältningen, så ordspråket, ett äpple om dagen så håller du doktorn borta är nog ett ganska bra ordspråk ändå , äppel är även rikt på det lösliga fiberns pektin som hjälper till att hålla kolesterolet i blodet nere.

Det går att göra en masa gott med äpple, allt ifrån kompotter och moser till goda kakor och pajer. Jag tycker personligen att äpplen passar bäst tillsammans med kanel och nötter, så därför ska jag bjuda på en otroligt god äppelpaj, just med dessa smakkombinationer.

Knäckig äppelpaj ca 8 portioner

5st söta äpplen
1 msk kanel
1krm salt
100g smör
1dl socker
1/2dl sirap
2msk vetemjöl
2msk mjölk
50g hasselnötter
50g mandel
1krm salt

Gör så här

1. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor, ca 12 klyftor per äpple.

2. Placera dem i en smord pajform eller tartform och strö över kanel och salt.

3. Hacka nötterna fint och blanda med smör, socker, sirap, vetemjöl, mjölk och salt i en kastrull och koka försiktigt upp under omrörning, sjud på svag värme tills nötknäcken tjocknar. fördela nötknäcken över äpplena så gott det går.

4. Baka av ca 20 minuter på 175° eller tills pajen fått lite färg och äpplena har mjuknat.

5. Låt svalna lite och avnjut sedan pajen ljummen med min hemlagade vaniljsås.