Om du har varit i Turkiet, har du säkert ätit det klassiska brödet lavash, som ofta serveras innan måltiden, som en liten meze med lite goda tillbehör, såsom tzatziki och oliver eller något annat gott.

Lavashbrödet är ett bröd som härstammar från Armeninen, men äts traditionellt  över hela sydvästra Asien, från Turkiet österut till Iran. Brödet används ofta som brytbröd och b.la till kebab och wraps. Det är väldigt enkelt och smidigt att baka och bäst blir lavashen om den bakas i stenugn eller på bakstenar som jag har i min ugn. En bra baksten kan du hitta här. Lyckasmedmat.se Själv bakar jag gärna lavash om jag behöver något snabbt bröd för tex grillmiddagen eller om jag ska göra kebab. Bröder passar med utmärkt som förrätt tillsammans med lite goda dipper och salsor.

Fyra stycken lavashbröd

450ml vatten
50g färsk jäst (12g torrjäst)
9-10dl vetemjöl
2msk olivolja
1msk socker
8g salt (ca 2tsk)
Kummin
Sesamfrön
Vatten till pensling

Gör så här

1. Blanda ut jästen med vattnet och tillsätt övriga ingredienser förutom saltet.

2. Knåda degen i degblandare eller för hand till en elastisk och smidig deg(ca 10 minuter). Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 2 minuter.

3. Låt degen vila under bakduk i ca 45 minuter.

4. Sätt ugnen på 225°

5. Dela degen i fyra jämnstora bitar och kavla ut degen på mjölat bakbord till ovala bröd med en tjocklek på ca 0,5 -1 cm.  

6. Pensla med ljummet vatten och strö lite sesamfrön och kummin över bröden, eller andra kryddor efter smak.

7. Baka av i ugn i 10-12 minuter på ca 225°, använd gärna en baksten för bästa resultat.

8. Låt sedan svalna av en stund på ett galler under en bakduk.