Nu i dagarna, gjorde jag en härlig krusbärskräm av mina egenodlade krusbär. Detta fick mig att få ljuvliga barndomsminnen från sommardagar hos min farmor som ofta bjöd på hemlagad krusbärskräm med kall gräddmjölk.
Krusbär är även ett väldigt hälsosamt bär, ett ända bär innehåller b.la lika mycket c-vitamin som två apelsiner. Bäret är även fyllt av andra nyttiga antioxidanter och sägs även lindra luftvägssjukdommar såsom astma.

Jag tycker det är gott att servera något knaprigt och gärna lite sötare till krämen, då krusbären i sig är ganska syrliga. Så till denna gången när jag ville lyxa till det valde jag att baka lite mandeltoppar till som var sagolikt goda tillsammans med krämen och gräddmjölken. Men det går även bra att smula vanliga skorpor eller knäckebröd i krämen.

Kräm på 2 liter krusbär

2l krusbär
1,2l vatten
5-6dl socker
1st citron, skal och saft
5msk potatismjöl utblandat i vatten

Mandeltoppar ca 100 stycken
250g mandelmassa
125g socker
75g äggvita (ca 2st)
1/2msk citronsaft

Gör så här

Krusbärskräm

1. Rensa bären, från stjälk och blomknopp, koka under tiden upp vatten och socker i en kastrull, tillsammans med citronskal och saft. Var noga med att inte få med det vita på citronen, då det kan göra krämen besk.

2. Tillsätt krusbären och koka upp. Låt sedan småkoka i ca 10 minuter.

3. Blanda ut potatismjölet med en halv deciliter vatten och tillsätt krämen under omrörning, så att inte otrevliga klumpar bildas.

4. Låt åter koka upp innan du ställer av krämen och låter den svalna. Kom ihåg att du inte ska vispa så mycket i krämen i efterhand, då potatisstärkelsen då löses upp och krämen blir rinnig.

Mandeltoppar

5. Vispa äggvitan tillsammans med citronsaften till ett fast skum, vispa sedan i sockret lite i taget till en maräng.

6. Riv mandelmassan fint på ett rivjärn och vispa sedan ihop den med marängen, till en jämn smet.

7. Fyll upp i spritpåse eller skeda ut som små toppar på en plåt med bakpapper (Ca 2-3cm i diameter).

8. Baka av i ugn på 160° i ca 8-10 minuter. eller tills mandeltopparna har fått en gyllenbrun färg, var försiktig då de bränns vid väldigt lätt.

9. Servera mandeltopparna till krusbärskrämen tillsammans med gräddmjölk (Blanda grädde 50/50 med mjölk), eller ät dem som dem är eller till någon annan bär eller fruktkräm.