Recept

Julens sill

Sillen är nog en av mina favoriter på julbordet och ett julbord, utan flertalet sillsorter blir ett relativt tråkigt julbord enligt mig. Jag lägger in mina egna sillinläggningar, både till jul och midsommar, för mig skulle det vara helt otänkbart att köpa färdig sill på burk, då jag dessutom tycker den köpta på burk mer eller [...]

Av |2018-07-17T10:41:50+02:00december 22nd, 2014|Fisk & skaldjur, Inläggningar, Julmat, Recept|0 kommentarer

Surdegsskola

När jag bakar bröd, så är det nästan alltid med surdeg. Jag återupptäckte surdegen för snart 5 års sedan, efter ha gjort några mindre lyckade försök tidigare. Något som verkligen revolutionerade mitt brödbakande. Efter att ha bakat bröd med jäst i många år, blev jag nyfiken att hänga på den stora surdegsflugan. Så efter ha [...]

Av |2014-12-20T17:34:19+01:00december 20th, 2014|Bakverk, BRÖD, Hälsosamma, Recept, Tips|0 kommentarer

Gör din egna leverpastej!

  Vi svenskar äter väldigt mycket leverpastej. Varför inte skippa den köpta varianten nu till jul och göra din egna leverpastej till julens julbord. Att göra sin egna leverpastej är faktiskt mycket enklare än många tror. Det blir ofta både godare och billigare än industrins smaklösa och tråkiga pastejer, som dessutom allt som oftast är [...]

Av |2018-07-17T21:52:09+02:00december 18th, 2014|Granskning, Julmat, Kött, Recept, Tips|0 kommentarer

Hemgjord småländsk ostkaka

Småländsk ostkaka är en riktig svensk klassiker, som för några års sedan även föreslogs i den svenska riksdagen till att bli Sveriges nationalrätt. Idag är det sällan man blir bjuden på riktig ostkaka som är lagad från grunden. Utan antingen är det en färdigköpt variant, från exempelvis Frödinge, eller så är det en snabbvariant [...]

Av |2018-07-17T21:57:14+02:00december 16th, 2014|Bakverk, DESSERTER, Julmat, Recept|0 kommentarer

Sagolik gräddkola

  Ett av mina favoritjulgodis är gräddkola. Otroligt onyttigt men ändå så oemotståndliga. Jag har blivit allt mer skeptisk till vanligt godis som säljs i butik, som inte ens längre kan bestå av vanligt socker, utan där sockret allt som oftast bytts ut mot det ännu mer blodsockerhöjande glukossirapen. Detta tillsammans med icke obefintliga naturliga [...]

Av |2018-07-17T22:26:41+02:00december 14th, 2014|Bakverk, Godis, Julmat, Recept|0 kommentarer

Ska du lussa med lussekatter imorgon?

Imorgon är det lucia, då är det gott att ha nybakta lussekatter till lussefirandet, saffransdoftande gula och ljuvliga. Baka dina egna lussekatter istället för att köpa färdiga, det är båda enkelt och gott. Jag bakar mina lussekatter på dinkelmjöl, ett lite nyttigare alternativ än dem som bakas på vetemjöl. Mitt recept innehåller heller inte [...]

Av |2024-12-08T20:37:14+01:00december 12th, 2014|Bakverk, Julmat, Recept, Sötebröd|0 kommentarer

Hemgjord Riesenkola

  Riesenkola är nog en av mina favoritgodis, Otroligt god chokladkola, som är doppad i mörk choklad. Dock så innehåller de som mycket annat godis idag en hel drös av konstiga ingredienser samt att det istället för vanligt socker främst sötas med det så omtalade glukossirapen. Glukossirap eller Stärkelsesirap, majssirap och glukos som den också kan [...]

Av |2018-07-30T21:10:40+02:00december 9th, 2014|Bakverk, Godis, Granskning, Julmat, Recept|0 kommentarer

Inkokta päron med ingefära och citron

  Har du fått en stor päronskörd i höst, koka då gärna in några i ingefära och citron. Inkokta päron är även perfekt till julbordets dessertbord.  Inkokta päron och frukt är något som man kan variera väldigt mycket, efter tycke och smak. Personligen så brukar jag tycka om att koka in dem med färsk rosmarin, [...]

Av |2018-07-30T21:17:47+02:00december 7th, 2014|DESSERTER, Inläggningar, Julmat, Recept|0 kommentarer

Hemgjort ströbröd

  Brukar du slänga gammalt och tråkigt bröd? Gör inte det, gör ströbröd av det istället. Många vet inte hur enkelt det är att göra sitt egna ströbröd, helt gratis på överblivna rester. Visst köper du industribakat bröd som är fullt av olika tillsatser för att få brödet att håla extra länge, så kanske du aldrig få [...]

Av |2018-07-30T21:22:57+02:00december 4th, 2014|BRÖD, Matsvinnet, Tips|0 kommentarer
Till toppen