Idag är det kladdkakans dag och varför inte fira det genom att göra mina goda kladdkakscookies salty caramel istället för en klassisk kladdkaka. Väldigt goda och otroligt enkla att göra.
Kladdkaka är väldigt typiskt svenskt och är nog den vanligaste kakan man bakar där hemma. Som med många andra populära kakor, så finns det klart också väldigt många olika varianter och recept på denna kära kaka. Dessa små kladdkakscookies är otroligt goda och väldigt enkla att göra men precis som med alla kladdkakor så gäller det att inte överbaka dem. Då blir det istället en ganska torr och tråkig chokladkaka. Så håll ordentlig koll på dina cookies när de gräddas. Detta är också en klassisk kombination som du säkert ätit förut, choklad, toffifee och salt. En kombination som är sagolikt god ihop. Dessa små kladdkakscookies är förföriskt goda små kakor som passar till de lite extra festliga tillfällena så de bör kanske inte göras till en vardagsvana.
Till ca 20 kladdkakscookies
120g Äggvita (ca 3st)
160g Socker (2dl)
45g Kakao (0,75dl)
100g Choklad (60% kakao)
45g Dinkelsikt (0,75dl)
1krm Vaniljpulver
1 Nypa salt
125g Toffifeekola
Salt att strö på kakorna
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175ºc
2. Vispa äggvitorna i en väl rengjord bunke till ett fast skum.
3. Tillsätt hälften av sockret och vispa skummet till en fast maräng och vispa sedan in resterande socker.
4. Smält under tiden chokladen i ett vattenbad.
5. Blanda mjölet med kakaon och en nypa salt. Sikta in det i den vispade marängen, med hjälp av en slickepott eller liknande. Det är viktigt att inte vispa, för då faller marängen.
6. Blanda på likande sätt i den smälta chokladen så att smeten beblandar sig själv. Smeten i sig är otroligt god, så räknar med ett visst svinn här.
7. Skeda ut kakorna på en bakpappersbeklädd plåt, ca en matsked stora. Kakorna kommer att rinna ut lite, så lägg dem inte för tätt.
8. Hacka kolan och strö dem över kakorna och tryck eventuellt till lite så att kolan fastnar på cookiesen.
9. Strö kakorna med lite salt på toppen.
10. Baka kladdkakscookiesen i ca 8 minuter mitt i ugnen på 175ºc. Kakorna ska vara fasta men ändå kladdiga. Känn gärna efter med en sticka efter 6 minuter.
Lämna en kommentar