Äppeltosca är fantastiskt gott och är precis som de flesta andra äppelkakor, ganska enkel att göra. En perfekt höstkaka helt enkelt när våra trädgårdar är fulla av äpplen.
Nu är våra trädgårdar fulla av äpplen, äpplen som ofta bara går till spillo. Istället går vi till butiken och betalar 30-40 kronor kilot för äpplen som egentligen smakar exakt likadant, bara att de ser rundare och blankare ut. Det finns även så mycket gott du kan göra på äpplen, både syrliga och söta äpplen. De sötare äpplena passar bäst som de är eller att göra ett trevligt äppelmos eller kompott på. Alla de lite syrligare äpplena som många även ratar, är perfekta till äppelpajen eller i andra bakverk, men de går även att använda i maten eller till en god äppelgelé. Alltså passar dina syrliga äpplen även jättebra till denna utsökt goda äppeltosca.
Äppeltosca ca 8-10 portioner
100g Smör
2st Ägg
90g Dinkelsikt eller vetemjöl
1krm Vaniljpulver
3st Medelstora äpplen
1 Nypa salt
Kanel
Toscatopping
75g Smör
60g Socker
75g Mandel (spån)
1,5msk Dinkelsikt eller vetemjöl
1,5msk Mjölk
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna lite
3. Vispa under tiden ägg och socker luftigt.
4. Sikta in mjölet i äggvispet, genom att röra det försiktigt in det försiktigt, vispar du för hårt så sjunker kakan lätt ihop och du får en kompakt och torr kaka som resultat.
5. Tillsätt även vaniljen och 1 nypa salt och rör till sist i det smälta smöret.
6. Häll smeten i en smord och bröad springform.
7. Skala äpplena och skär dom i lagom tunna skivor, pudra äppelskivorna med lite kanel och tryck ner dem i smeten. Toppa kakan med ett tunt lager kanel.
8. Grädda i ugn i ca 25 minuter. Den får gärna vara lite ljus, då den ska gräddas ytterligare med toscan.
9. Höj ugnsvärmen till 200 grader och gör iordning toscasmeten medan kakan svalnar något.
10. Smält smör och socker i en kastrull. Blanda i mandelspånen och mjölet och rör noga. Häll slutligen i mjölken och rör till en jämn smet.
11. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i 200 grader i 8-10 minuter.
12. Låt sedan kakan svalna något innan den avnjutes som den är eller servera den med en klick vispad grädde.
Lämna en kommentar