Risgrynsgröt är både i min familj och säkert hos många andra den ultimata julfrukosten på julaftons morgon. Gärna tillsammans med en hembakad surdegsmacka med nygräddad julskinka på.
Även om grunden till gröten är densamma i de flesta recept, (grötris, mjölk och kanelstång), så finns det väldigt många olika recept på denna gröt. Personligen gör jag en extra lyxig variant som både är sötad och smaksatt med kanel och vanilj.
Men som någon så vackert sa till mig, ”Det är ju bara gröt”
Ca 8 portoner Risgrynsgröt
4dl Grötris (Kung Markatta)
8dl Vatten
4st Kanelstång
1 vaniljstång
50g smör
2tsk salt
2dl Vispgrädde
1,2-1,4l Mjölk ev mer
1dl Socker
Gör såhär.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Placera både frö och den skrapade vaniljstången i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt grötris, vatten, kanelstång och smör och koka upp risgrynsgröten under lock. Sänk sedan värmen och låt gröten sjuda i ca 10 minuter eller tills vattnet har kokat bort.
- Tillsätt grädden, mjölken och sockret till gröten och låt sedan fortsätta att sjuda i ca 30-40 minuter eller tills gröten är krämig och riskornen är mjuka. Vill du ha en tunnare gröt så kan du alltid tillsätta mer mjölk alternativt grädde om du önskar en ännu lyxigare gröt.
- Serverar risgrynsgröten med mald kanel, smörgömma och mjölk.
- Vill du göra gröten lite mer som en julig dessert eller riktigt lyxfrukost kan du servera gröten som på bilden här med en god äppelkompott, vaniljkessela och krispiga äppelflan.
Testat gärna även min veganska, mjölkfria risgrynsgröt på kokosmjölk.






Lämna en kommentar