I veckan som var, har vi firat min sambos födelsedag och då blev det lakritscupcakes med hallongömma, en väldigt gos kombination.

När det är födelsedag eller andra festligheter tycker jag att man ska fira lite extra och i veckan var det just ett sådant tillfälle, då blev det goda lakritscupcakes med hallongömma. Själv är jag egentligen inte ett speciellt stort fan av lakrits, men det är däremot min kära sambo. Men även om jag inte är ett jätte fan av lakrits, så är just syrliga hallon tillsammans med lakrits en ganska trevlig kombination. Så helt klart ni klart ska testa även om ni precis som mig kanske inte är det största fanet av lakrits.

Lakrits kommer ursprungligen från lakritsroten som sägs ha medicinska effekter och b.la vara antiinflammatoriskt, den anses också vara lugnande för magen, dämpa hosta och rena levern. Lakrits har även visat sig höja blodtrycket, vílet kan vara bra för dem med lågt blodtryck, men bör intas med mer försiktighet, av dem med högt blodtryck.

Lakritscupcakes med hallongömma ca 12st

40g Smör
125g Socker (3dl)
1 Ägg
120g Dinkelsikt eller vetemjöl (4dl)
1,5tsk Bakpulver
125g Mjölk (1,25dl)
Zest från 1 citron
1 Nypa salt
Fyllning
Halloncurd
Lakritsfrosting
150g Florsocker
50g Rumstempererat smör
125g Färskost, Kall
2msk Lakritstpulver
1tsk Salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175ºc.
Se till att alla ingridienserna till cupcakesen är rumstempererade, blandar du kylskåpskalla ingredienser med rumstempererade finns det risk för att smeten spricker.

2. Vispa ihop smör, socker och citronzest tills det blir luftigt, tillsätt ägget under fortsatt vispning, så att smeten håller ihop.

3. Blanda ihop mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smör och äggblandningen med hjälp av en slickepott. Vispar du för mycket så kan smeten spricka.

4. Rör sedan ner mjölken till en slät smet och smaka av med en nypa salt.

5. Ställ ut pappersformar på en plåt eller i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smeten.

6. Baka av cupcakesen i ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin  färg och är helt genombakade. Är du osäker så kan du sticka med en sticka i mitten av cupcakesen och är stickan ren så är de klara, fastnar det smet på stickan så bör de bakas en stund till. 

7. Ta ut cupcakesen och använder du en muffinsplåt, så plockar du ut dem på en gång och låt dem svalna på ett galler. Annars blir dem lätt blöta och svampiga.

8. När cupcakes har svalnat så fyller du dem med lite halloncurd. Enklast är att lägga curden i en spritspåse med en vanlig rundtyll, göra ett litet hål på toppen av cupcakesen och sedan fylla med halloncurd.

9. Gör sedan frostingen genom att vispa ihop florsocker med smöret till en slät smet, var dock försiktig i början om du inte vill ha ett sockerdamm i hela köket.

10. Blanda i den kalla färskosten tillsammans med lakritspulver och saltet och vispa till en lätt och fluffig frosting. Men vispa inte för länge, då kan glasyren istället bli för varm och lös.

11. Spritsa på rikligt med lakritsfrosting på varje cupcake med hjälp av en spritspåse och en stjärntyll. Toppa dem med lite frystorkade hallon.

12. Lakritscupcakes kan sedan förvaras i rumstemperatur i ett par timmar eller på ett svalt ställe tills de ska serveras.