Moussaka är en av mina favoriträtter från medelhavet och speciellt den grekiska moussakan med sina härliga lager av färs aubergine och ostcremé


Moussaka kan göras på många olika sätt och är främst förknippad med Grekland och Turkiet. Men moussaka är en traditionell rätt över hela Balkanhalvön och även i mellanöstern. De största skillnaden på en grekisk och en turkisk Moussaka är att den grekiska är uppbyggd av olika lager av lamm eller nötkött, aubergine och ostsås. Själv gillar jag mer den grekiska uppdelade varianten. Utöver det så är fetaost ett måste i min moussaka. 

 

Grekisk Moussaka

1kg Aubergine
Salt
Olivolja

Köttfärs

500g Lammfärs
1st Hackad lök
2st Klyftor Vitlök
1st Riven morot
100g Riven rotselleri
3msk Tomatpuré
400g Krossade tomater
1dl Chilisås
2msk Kalvfond
2tsk Mald Kanel
1/2tsk Mald eller riven muskot
1/2tsk Chilipulver
1 Kvist Timjan
1 Kvist Rosmarin
2 Lagerblad
Salt och peppar

Ostsås

4dl Mjölk
2dl Vispgrädde
1dl Riven hårdost
200g Fetaost
1krm mald eller riven muskot
2msk Maizena
salt och peppar

Annons Bagaren & kocken

Gör så här.

1. Skär auberginerna i ca 1 centimeter tjocka skivor på längden och lägg skivorna på en skärbräda eller plåt. Strö över salt och låt stå 30–40 minuter. 
2. Bryn löken i olivolja i en panna och tillsätt färs och vitlök och stek den grynig under omrörning.
3. Tillsätt tomatpurén, morot och rotselleri och bryn med den ytterligare i några minuter, genom att bryna med tomatpurén så gör man den naturligt sötare.
4. Tillsätt krossade tomater, chilisås, buljong och kryddor. Koka sakta under lock cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och reda av med maizenan utblandad i några matskedar vatten.
6. Blanda i den rivna osten och smula även ner hälften av fetaosten.
7. Smaka av ostsåsen med salt, peppar och muskot.
8. Sätt ugnen på 200°c
9. Torka av auberginen och bryn auberginen i lite olja i en het panna. Den ska bli gyllene på båda sidor.
10.Varva aubergine, köttfärssås och ostsås i en smord ugnsfast form. Avsluta med aubergine och ostsås. Smula över den resterande fetaosten.
11. Gratinera moussakan mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt moussakan vila under folie cirka 10 minuter innan den serveras.

Läs gärna om fler goda middagstips här nedan.

Blomkålsbiffar med fetaostsås

Försommarsallad med sötpotatis, sparris och kyckling

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomat & curryöverbakad kyckling

Chili con carne med hembakade baguetter