Janssons frestelse är en klassisk julrätt och en potatisrätt som är fantastiskt smakrik och god. Lite konstigt då, att man nästan bara äter Janssons till jul.
En klassisk Janssons frestelse är gjord på råriven potatis, skivad lök, inlagd ansjovis och grädde som sedan toppas med lite ströbröd innan den gratiners av i ugnen. Enligt vissa källor har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf Janzon som var en känd operasångare på andra hälften av 1800-talet. han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Ansjovisgratängen skulle sedan fått namnet Janzons frestelse.
Jag väljer att bryna min lök i lite smör innan jag blandar i den i min Janssons Frestelse. Då får rätten en rundare och godare smak, då lökens sötma kommer fram mer när den blir brynt, vilket gör att den gifter sig bättre med ansjovisen. Glöm inte heller att ta vara på den smakrika ansjovisspadet,spadet ger en extra fyllig smak till din Jansson.
Janssons Frestelse ca 4 portioner
600g Potatis
150g Lök
2,5dl Vispgrädde
55g Grebbestad ansjovis + spad
25g Smör
50g Ströbröd
Salt och svartpeppar
Gör så här.
- Sätt ugnen på 200ºc
- Skala och skiva löken tunt.
- Bryn löken på medelhög värme i en panna i lite smör till en gyllene färg. Ställ sedan åt sidan.
- Skala och riv under tiden potatisen grovt eller skär för hand till stavar.
- Smörj en ugnsfast form eller flera mindre portionsformar om du hellre vill ha det.
- Blanda potatisstrimlorna med den brynta löken och smaka till med salt och nymalen svartpeppar.
- Fyll formen eller formarna till hälften med potatis och lökblandningen.
- Häll av lagen från ansjovisen och blanda den med grädden. Hacka ansjovisen lätt och fördela den jämt över formen.
- Täck ansjovisen med resterande potatis och lökblandning.
- Häll gräddblandningen över och toppa med lite ströbröd.
- Hyvla smöret tunt och fördela det över din Janssons.
- Tillaga din Janssons i ugn i ca 35-40 minuter eller tills potatisen känns färdig. Potatisen ska inte vara hård men heller inte mosig.
Vill du ha mer förslag på god mat till jul, kika gärna in några andra julrecept här nedan.
Lämna en kommentar