En väldigt god äppelpaj Det var ett bra tag sedan jag delade något här på bloggen – men det betyder inte att den är övergiven, bara att tiden inte riktigt räckt till på sistone. Nu hoppas jag däremot få lite mer ro och utrymme att lägga upp nya recept framöver.
I veckan som gick använde jag de sista Aroma-äpplena från vårt träd i trädgården, och vad passar bättre att göra av dem än en riktigt god äppelpaj med smak av kanel och kardemumma? Det här receptet är lika enkelt som det är finslipat genom åren – en paj jag bakar ofta, och som alltid blir magiskt god. Krispigt yttre, mjukt och saftigt inre, precis som en äppelpaj ska vara.
Så här kommer receptet på min goda äppelpaj, en riktig höstfavorit som doftar ljuvligt av smör, kanel och nybakade äpplen.
Äppelpaj
- 175g smör
- 3dl mjöl
- 1,5dl havregryn
- 1,5dl socker
- 1nypa salt
- 6st äpple typ Aroma eller andra svenska äpplen
- 1msk kanel
- 1tsk kardemumma
- 3msk socker
- Ev lite vatten
- 1 nypa salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175ºc
- Börja med att göra smuldegen genom att blanda alla ingredienserna till smuldegen i en rymlig bunke. Degen ska vara fast men inte kladdig.
- Skala och skär äpplena i klyftor
- Smörj en pajform (ca25- 30 centimeter i diameter), typ denna formen med lite smör.
- Fördela äppelklyftorna i formen och strö över kanel, kardemumma och sockret samt en nypa salt.
- Låt äpplena stå i några minuter i formen så kommer äpplena att börja släppa lite vätska. Tillsätt eventuellt lite extra vatten om de inte släpper så mycket, det beror lite på hur saftiga äpplena är och det varierar från äpple till äpple. Men äpplena ska vara lite blöta.
- Fördela smuldegen jämt över äpplena, så att det täcker så gott det går.
- Baka i ugnen på 175ºc värme i ca 20 minuter eller tills du ser att äpplena har mjuknat och pajen fått en fin gyllene färg.
- Låt pajen svalna något och serverar gärna med min supergoda hemgjorda vaniljsås.
Lämna en kommentar