Jordgubbspaj är något som är väldigt underskattat och är perfekt att göra så här års när det finns ett överflöd av svenska jordgubbar.
Jordgubbspaj kanske inte är det första som kommer upp i huvudet när man tänker på solmogna svenska jordgubbar. Jordgubbar avnjutes enligt mig själv bäst med en skvätt gräddmjölk. Men en jordgubbspaj på egenodlade solmogna jordgubbar kan verkligen vara en smaksensation och samtidigt är det så enkelt att göra. Denna jordgubbspajen har jag även lyxat till med lite vit choklad. Och för er som inte vet det, så är vit choklad väldigt gott att rosta. Kombinationen av de frasiga kaksmulorna och knapriga rostade choklad mot de syrligt naturligt söta jordgubbarna är helt fantastisk.
Jordgubbspaj ca 6 portioner
2dl Dinkelsikt
1dl Fullkornsdinkel
40g Ljust muscovadosocker (1/2dl)
150g Smör
1 Nypa salt
800g Jordgbbar (ca 1l)
2msk Potatismjöl
100g Vit choklad
Här kan du bland annat köpa vit choklad till bra pris.
Gör så här.
1. Sätt ugnen på 200ºc.
2. Smula samman mjöl, muscavadosocker och smör till en smulig deg. Lägg hälften i en pajform på ca 26-28cm och tryck till. Grädda i ugn på 200ºc i ca 10 minuter. Sänk sedan ugnen till 175ºc.
3. Rensa under tiden jordgubbarna och dela i bitar och blanda med potatismjölet. Gillar du en sötare paj eller gör du pajen på frysta jordgubbar så kan du även tillsätta ett par matskedar socker.
4. Fördela jordgubbarna i pajformen och strö sedan resterade obakta degsmulor ovanpå. Hacka den vita chokladen och strö sedan den över smulorna.
5. Grädda jordgubbspajen på 175ºc i cirka 15 minuter.
6. Servera gärna pajen med lättvispad vaniljgrädde eller hemlagad vaniljsås.
Läs gärna om min goda hemgjorda vaniljsås här nedan eller om andra goda recept på jordgubbar.
Lämna en kommentar