Sesamstekt lax är fantastiskt gott och speciellt med en god och nyttig quinoasallad till.Sesamstekt lax med quinoasallad


Sesamstekt lax är fantastiskt gott och lax tillhör kategorin feta fiskar och är bland annat fullproppad med nyttiga fetter och det för oss så viktiga d-vitaminet. Dock så bör man helst undvika den konventionellt odlade laxen, som både matas med en hel del antibiotika och andra tillsatser. Och dels för att den på många sätt, inte är miljömässigt hållbar. Utbudet på ekologisk lax är ganska bra och det går ofta att hitta ekologisk lax i de större fiskdiskarna. Om inte så finns ofta ett fryst alternativ och även om jag helst väljer färsk fisk, så är lax ändå en fisk, som är mer tacksam att frysa in.

Till min lax serverar jag en god quinoasallad. Quinoa är ett bra alternativ till exempelvis bulgur eller matvete och är dessutom helt glutenfritt. Quinoa är även en bra källa för protein och det lilla fröet innehåller alla essentiella aminosyror, vilket gör quinoa till ett optimalt livsmedel för vegetarianer. Quinoa är även rikt på bland annat järn och magnesium samt väldigt fiberrikt.

Quinoan är en ört som växer vilt i de Sydamerikanska Anderna. Den började odlas redan av Inkaindianerna och hävdas av vissa vara en bidragande orsak till att Inkaimperiet kunde växa sig så stort och mäktigt. Quinoa har ansetts vara omöjligt att odla på svensk mark och många försökt sig på det utan framgång. Men sedan sedan ett par år tillbaka har Ombergs ekogård som drivs av David Appelgren, mest känd från Communityt matfusket på Facebook. Lyckats odla ekologisk quinoa på svensk mark. Projektet startade småskaligt redan 2015 men har expanderat vart efter år.

Sesamstekt lax med quinoasallad 4 portioner

600g Ekologisk eller vildfångad lax
Oskalade sesamfrön

Quinoasallad

2dl Quinoa
4dl Vatten
salt
1 Morot
1 Salladslök
100g Sockerärtor
100g Babyspenat
100g Körsbärstomater
Olivolja
Salt Och peppar

Gör så här.

  1. Koka upp quinoa, vatten och salt, rör om och låt sjuda på låg värme under lock i 15 minuter. Låt vila under lock i ytterligare 5 minuter. Ställ quinoan åt sidan.
  2. Skrubba eller skala moroten och slanta ned den i lagom små bitar. Skiva även ner sockerärtorna, salladslöken och gurkan i lagom bitar, kan vara lite efter eget tycke och smak.
  3. Blanda de skurna grönsakerna med den kokta quinoan och smaka till quinoasalladen med olivolja, salt och nymalen svartpeppar.
  4. Vänd ner babyspenaten och ställ sedan salladen åt sidan medans du gör iordning laxen.
  5. Stycka ut 4 lagom portionsbitar på ca 150g och vänd dem i sesamfrön. Salta och dra ett par drag med pepparkvarnen över fisken.
  6. Stek laxen i panna på medelhög värme båda sidorna i lite olivolja och en klick smör, tills laxen har fått en fin färg. Sänk sedan värmen och låt fisken vila i pannan en stund tills den är klar (tar ca 5 -10 minuter beroende på tjocklek). Eller baka klart laxen i ugnen på 100ºc till en innertemperatur på 48ºc.
  7. Servera laxen tillsammans med quinoasalladen och en kall sås gjord på lite crème friache, vitlök och lite citronsaft.

Med vänlig hälsningar Daniel Mårdh

 

Kika gärna in några av mina tidigare middagstips här nedan.