Cupcakes behöver väl egentligen inte någon närmare förklaring, då de flesta idag vet vad det är. Men ska man sammanfatta det kort så är det en lite lyxigare variant av muffins som är toppad med någon god topping, såsom forsting, maräng eller grädde för att nämna några. Man kan helt enkelt  säga att det är som en liten minitårta och som ni förstår är detta inget bakverk man bör äta till vardags, utan bör endast avnjutas vid speciella tillfällan.

Jag gillar personligen inte för söta bakverk, så dessa blåbärscupcakes kommer du att att uppleva som mindre sött och istället mer balanserade med betydligt mer fräschör.

]

Blåbärscupcakes ca 18st

3 Ägg
130g (1,5dl) Ljust muscovadosocker
1krm Vaniljpulver (Eller 1tsk vaniljsocker)
100g Smör
1dl Mjölk
210g (3,5dl) Dinkelsikt eller vetemjöl
2tsk Bakpulver
1 Nypa salt
200g Blåbär

Frosting

300g Färskost
100g Smör
120g (ca 2dl) Florsocker
Skal och saft från en citron

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg, muscovadosocker och vanilj till ett vitt och riktigt pösigt skum.
  3. Smält smöret och häll i mjölken, blanda det sedan med äggvispet.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Blanda till sist i blåbären.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåtar (ca 18 stycken) och fyll formarna till 2/3 med smet.
  6. Grädda blåbärsmuffinsarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  7. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med fler blåbär eller varför inte lite hallonpulver.